Hamburger Atölyesi 29.11.2016

“L’APPETITO VIEN MANGIANDO.”

Yani, “İştah yeme ile gelir.”

Tam da biz gastronotlara göre bir söz değil mi? İşte 29 Kasım Salı günü Gıda Mühendisliği’nde yaşadığımız tam olarak buydu! Hem hamburgere doyduğumuz, hem de doyasıya eğlendiğimiz bu etkinliğimizde Chef in the Kitchen’ın yetenekli şefi Berker Şef’i mutfağımızda konuk ettik ve bu sözü akıllarımıza kazıyacak kadar lezzetli, hepimizin iştahını kabartan, yedikçe daha da çok yiyesimizin geldiği bir atölye gerçekleştirdik… Menümüzde birbirinden lezzetli 3 çeşit hamburgerimiz bir de şefimizin özel tarifi ile tatlı sonda Panna Cotta vardı.

 


Öncelikle hamburger ekmeklerimizi hazırlamakla işe koyulduk. Hamburger ekmeği deyip geçmemek lazım, en güzel ve pürüzsüz şekli vermenin bir kaç püf noktası bizden söylemesi ? Ekmeklerimiz fırında nar gibi kızarırken ve kokusuyla biz aç gastronotları iyice sabırsızlandırırken biz de hamburgerlerimizin içini hazırlamaya başladık. İlk olarak Argentina Burger’ımızın tarifinden başlayacağım anlatmaya. Öncelikle kırmızı soğanımızı ve kişnişimizi etimizin içine harç ettik. Sonra tuz, karabiber ( Argentina Burger’ı Argentina Burger yapan noktaya geliyoruz ) keçi peyniri ekledik. (Keçi peyniri gerçekten enfes bir tat katıyormuş bunu hamburgerimizi yerken fazlasıyla anladık.) Üstünde biraz zeytinyağı gezdirdikten sonra hoop cağnım köftelerimiz ızgaraya gitti. Sosu için de kırmızı lahanayı ve iceberg’i ızgarada hafif pişirdikten sonra yoğurt ve taneli hardalla karıştırdık. Ve son olarak peyniri bir tavada terayağı ile yumuşak hale getirdikten sonra geriye bir tek parçaları birleştirmemiz kaldı! 🙂

Bir diğer hamburgerimiz de Italian Burger’dı.

Etimizin piştiği sırada;
1 yemek kaşığı hardal
1 yemek kaşığı ketçap
1 yemek kaşığı domates püresi
Yarım limon
Kararında doğranmış iceberg ( jülien )
Çeyrek frenk soğanı ( small dice )
1 adet turşu ( small dice )
Mayonez
Hepsini bir güzel karıştırdık. Sonra da soğanlarımızı jülien doğrayıp az şeker ve balsamicle kavurup ekledik. Etin pişmesine yakın peyniri ekledik ve bacon’ı beraberinde çıtırlaşmaya yakın pişirdik. Ve ta-tam Italian Burger’ımız da hazır.
Son hamburgerimiz de Ultimate Cheeseburger’dı. Gerçekten adı gibi tadı da ultimate’di ve aramızda kalsın benim de favorimdi. Etimiz pişerken biz yine sosumuzu hazırladık. Mayoneze acı sos ekleyip, domateslerimizi doğradık. Biraz tuz, biraz tane karabiber ve az miktarda doğranmış ice berg ile birlikte hepsini karıştırdık. Etin pişmesine yakın cheddar peynirimizi de etin üstüne ekledik. Tek sosla bittiğini sanmayın boşuna ultimate değil. Bu da ikinci sosumuz:
Çok ince kıyılmış maydanoz, roka ve nane
Doğranmış kapari ve ançuez
Zeytinyağı
Hardal
Yarım limon
Karabiber
Tuz

Hepsini karıştırdıktan sonra ikinci sosumuz da hazır. Ekmeğimizin içine önce hazırladığımız ikinci sosu sürüp sonra cheddarla bütünleşmiş enfes etimizi yerleştirip onun üstüne de ilk hazırladığımız sosu sürdükten sonra Ultimate Cheeseburger’ımız da artık hazır. Gerçekten bu kadar aç gastronot bu kadar güzel kokulara ve bu kadar leziz hamburgerlerin hazırlanmasına nasıl dayandık bilmiyorum. Zaten herkesin tabağını alır almaz bir köşede hemen yemeğe başlaması ve kalan sosları da kaşık kaşık yememiz her şeyi anlatıyordu.

Mutluluğun zirvesine ulaşmış bir halde ve heyecanla şefimizin hazırladığı tatlı Panna Cotta’nın dolapta soğumasını beklemeye başladık.
Ve tatlı! Bu hafif mi hafif ve bir o kadar da leziz tatlımızla enfes bir kapanış yapmış olduk.
Bu güzel tariflerini bizimle paylaştığı için Berker Şef’imize teşekkür ediyorum ve bir sonraki atölye için sabırsızlıkla bekliyorum!

Afiyetle!

Zülal KUMSER

 

Leave a Comment