İtalyan Mutfağı

Herkese selamlar.

   ODTÜ Gastronomi tatilde de boş durmadı, bol bol gezdi, gezdikleri yerlerde tadımlar yapmayı ihmal etmedi.

   Efendim, malumunuz topluluk olarak İtalyan Mutfağı’nı çok sever; pizzaya bayılırız.

   Ben de bu yaz İtalya’da pizzanın doğum yeri olan Napoli’deydim. İtalyan Mutfağı’nın en sevilenlerinin bir kısmını deneme fırsatım oldu. Bu yazımızda da bazılarını siz sevgili gastronotlarımıza tanıtmak istedim.

   PİZZA

   Pizzanın savaş zamanında hamur üzerine eldeki malzemeleri koyarak rastgele bulunmuş bir yemek olduğunu hep duymuşuzdur aslında. Meşhur “Napolitan pizza” yani bizim kullandığımız adıyla “pizza margarita” sadece domates, mozarella peyniri ve fesleğenle yapılıyor. Malzemelerin kırmızı, beyaz ve yeşil oluşu da İtalyan bayrağını temsil ediyormuş. Napoli’de birçok insanın pizzada ilk ve tek tercihi margarita. Sadece margarita yapan pizzacılar mevcut şehirde ve bazı meşhur pizzacıların önünde uzun kuyruklar olabiliyor. Margarita dışında sebzeli, ricotto peynirli, dana etli birçok pizza çeşiti mevcut. Bana sorarsanız margarita kesinlikle en iyisi.

IMG_0345

    MAKARNA

   Öğrenci evlerimizin vazgeçilmez yemeklerinden makarna da İtalyan Mutfağı’nın öne çıkan yemeklerinden biri. Napoli güneyde ve deniz kenarında olduğundan deniz mahsulleri bakımından çok zengin. Bu yüzden ben de makarnamı deniz mahsullü tercih ettim. “Spaghetti con frutti di mare” makarna üstünde midye, kum midye ve karides ile sunuluyor.

Processed with VSCOcam with c1 preset

   KAHVE

   Kahvenin hayatımızdaki yeri bambaşka. Çoğu zaman ders çalışırken uykumuz açılsın diye kahveden destek alırız. Sabahları ise çaydan vazgeçemem ancak İtalya’da güne Espresso ile başlandığı için ben de ortama ayak uydurdum. Genellikle shot bardaklarında ayaküstü uğradıkları barlarda kahvelerini içiyorlar. Yok biz oturacağız sohbet edeceğiz diyorsanız bol köpüklü bir Cappuccino kesinlikle aradığınız şey. Görselde denediğim kahvelerden birkaçını paylaştım.

IMG_0346

   DONDURMA

   Yemeğimizi yedik, kahvemizi içtik sırada tatlı. Onların deyişiyle gelato, bence İtalyan Mutfağı’nın en güzel yanı. Napoli volkanik bir bölgede olduğundan verimli topraklarında bol bol sebze – meyve yetişiyor ve meyve özlü dondurmaları bu yüzden muhteşem. Napoli’de en küçük dondurma iki kocaman toptan oluşuyor. Çoğu zaman dondurma ile geçiştirdiğim öğünlerim oldu.Görselde birbirinden lezzetli ve rengarenk dondurmalar var.

IMG_0347

   Evet sevgili gastronotlar, yazımızın sonuna geldik. İtalyan Mutfağı tabii ki çok daha geniş. Tadılacak bir sürü yemeği, tatlısı var. Yeni tatlarla tanıştıkça sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

   Sevgiler.

   Eliçe Kılıç

Leave a Comment