Tadım : Cotta7

cotta:

  • (italyanca) pişmiş
  • (italyanca) aşk,tutku

İsmiyle böylesine uyumlu mekanları sıralamaya koyulsak hiç şüphesiz burası listenin üst basamaklarında yerini alırdı. ODTÜ Gastronomi Topluluğu olarak Taurus AVM’de mart ayında açılan bu  cafeye geçtiğimiz hafta misafir olduk. Mekanın işletmecilerinden Can KOÇYILDIRIM’ın, önlüğünü giyerek mutfak tezgahının ardından bizi karşıladığı bu günde alışılmış tatların dışında, yeniden yorumlanmış, birbirinden özgün lezzetleri denedik.


10425739_10203663962667307_523081997_n

Siz siz olun buraya gelmeden önce tavsiyelere uyup midenizi boş bırakın çünkü siparişinizi verdikten hemen sonra, kendi mutfaklarında pişirdikleri tazecik ekmekle beraber iştah açıcı özelliğiyle bilinen tatlı-acı hafif ekşili içinde şarap sirkesine kadar birçok malzeme bulunan gizemli Hint sosundan ikram ediyorlar. Sostan sonra gelen Tavuklu Salata ile üç farklı çeşit mantarla yapılan, maydanoz sosuyla süslenen Mantar Çorbası her ne kadar kulağa klişe gelse de tattığınız anda ne kadar farklı olduklarını damağınızda bıraktıkları tatlarıyla kanıtlıyor.


Bizi asıl heyecanlandıran kısımsa bu noktadan sonra başlıyor çünkü yemekleri taçlandıracak tatlıları sipariş ediyoruz. Üzerinde toprağı ve filiziyle servis edilen Saksı, içinde adeta küçük bir cennet barındırıyor; haşhaş ve marzipan, hafif ıslak pandispanya, çarkıfelek meyveli (passion fruit) pudingiyle birkaç katmandan oluşan bu tatlıyı iştahla kaşıklamaya saniyeler kala garsonlardan bir tavsiye geliyor ve kaşığı saksının dibine kadar batırıp tüm katmanları içeren büyükçe bir lokma almamızı söylüyorlar. Biz bu tatlıyı o kadar çok sevdik ki yerken etrafa saçılan toprak parçalarını (toz haline getirilmiş kakao ve kurabiyeden yapılıyor) keyifle sıyırdık 🙂

10466860_10203663962827311_738247641_n

 


Ve gelelim Brownie’ye… Azımsanmayacak bir hayran kitlesine sahip olan ve birçok kişi tarafından Ankara’nın en iyi browniesi olarak nitelendirilip fenomen haline getirilen tatlı servis edildiğinde söyleyebildiğimiz tek şey ”Haklılarmış!” demek oldu. Brownienin tadını ön plana çıkarmak adına şef, beyaz çikolatalı ganajla temeli atıyor; ılık, yumuşacık, yoğun keki yerleştiriyor, en üste de adeta cila görevi gören bitter çikolata kalıbını koyuyor ve siz her aldığınız lokmada kalıbın biraz daha eriyik hale gelmesini iştahla izliyorsunuz.

10409841_10203663961827286_195585358_nDaha sonra ”Saksı mı Brownie mi?” diye tartışmaya koyuluyoruz ve tabii ki bir sonuca varamıyoruz, malum ikisi de bizim bebeklerimiz <3.Çaylar tazeleniyor ve biz cömert ve yetenekli işletmecilerle yemekler, aşçılık, işletmecilik, Cotta7 ve ODTÜ Gastronomi etkinlikleri üzerine sohbete koyuluyoruz.


Derken bonus olarak, bir sinema klasiği olan frigonun farklı bir yorumu Avrupa ve Amerika’da salted caramel sauce diye bilinen tuzlu karamel soslu mısır patlakları soframıza geliyor ve giderayak bizi mest ediyor. Bilinen frigonun aksine soğuk ve bol kakaolu olmayan bu tatlı, ağzınızda yumuşak kremsi bir dokuyla dağılıyor. ODTÜ Gastronomi burayı çok sevdi ve Balkabağı Çorbası, Közlenmiş Patlıcan Çorbası, Karidesli Salata, Hurmalı Cheescake gibi lezzetlerini de denemek için kapısını bir daha çalacak gibi duruyor. En yakın zamanda siz de uğrayıp damağınızı bu lezzet şöleniyle şenlendirin bizce. Afiyetle kalın!

 

                                                                                                                                          Bahar EVREN

Share this Post

Leave a Comment