Baharat, çay ve sütün birleştiği ince nokta: Chai Tea Latte

Bu kış aylarında içimizi ısıtacak yeni bir tat istemez miyiz? Karadeniz’den mis gibi siyah çayımızı içerken ya da kuşburnu, ıhlamur,yeşil  bitki çayları derken karşımıza kahve dükkanlarında Chai Tea Latte çıktı. Kahve mi yoksa çay mı derken görüntüsü sayesinde kahvedir deyip geçtiğimiz yeni sıcak içeceğimiz. ‘Chai’ kelimesi  pek çok dilde “çay” manasına gelmektedir. Aslında yeni çıkan bir içecek olmayıp Hindistan’da uzun zamandır içilen bir çaydır. Eski zamanlarda şifalı bir içecek olarak “ayurveda” denilen bir alternatif tıp geleneğinde ilaç olarak kullanılıyormuş. Daha sonra İngilizler tarafından içine şeker ve süt katılarak geliştirilip dünyanın geri kalanına yayılıyor. İçeriği ağır bir siyah çay olan chai çayı, zencefil, tarçın, kakule, karabiber, yıldız anason ve buharda ısıtılmış sütten oluşmaktadır. Latte kelimesinin de bu yüzden eklendiğini anlıyoruz. Ve kafein  oranın yüksek olduğunu da bizden duymuş olmayın !

Chai Tea Latte için birçok seçenek var: ister sıcak ister soğuk;  yağlı, yağsız ve soya sütü ile yapılan seçeneklerini bulabilirsiniz.

Bu kadar bahsetmişken bir tarif vermeden olmaz. Referansımız da bu adres: http://www.caycek.com/chai-tea-latte-nedir-nasil-yapilir/

İlerki zamanlarda yapacağımız yöreleriyle ünlü kahve çekirdekleri, çekiliş ve sunu yöntemleriyle ilgili etkinliklerde daha da yakından hep birlikte tanıyacağız, bizi takipte kalın 😉

Malzemeler:

8 bardak kaynamış su

2 adet sallama chai -çay- (farklı markaların var, mistik chai olarak da geçer)

1 tatlı kaşığı şeker

3 tatlı kaşığı çırpılmış krema (1 bardak kremayı bir tatlı kaşığı şeker ile mikserde tamamen kabarana kadar sürekli çırparak elde edebilirsiniz.)

Bir demlik içinde çayları suda güzelce 3-5 dakika demleyin. Poşet çayları çıkartın ve kremayı ekleyerek karıştırın.

Tarifimiz bu siteden.

 

Sevgi Deniz Akdemir

Share this Post

Comments

  1. Çay Çek

    Merhaba,
    Chai tarifi yazımızı referans göstererek paylaştığınız için çok teşekkür ederiz.
    Sevgiler.

Leave a Comment