Tavada Tahinli Kek

Her ne kadar öğrenci de olsak, yurtta da kalsak, ev lezzetlerinden kendimizi mahrum bırakmamız gerekmiyor. Bu niyetle yola çıkıp deneme yanılma yöntemiyle bu tarifi buldum, uydurdum desek daha doğru 🙂 Ayrıca, yurtta kalıp fırın kullanamamak bile sorun değil; çünkü bu kek tavada pişiriliyor! Evet, fırın yok yanlış duymadınız 🙂 Çok uzatmadan püf noktalarıyla beraber tarife geçiyorum.

Tahinli Tava Keki

  • 2 Yumurta
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yarım su b. Sıvıyağ
  • Yarım su b. Süt
  • Yarım su b. Tahin
  • Yarım su b. Pekmez
  • 1.5 su b. Un
  • 1 paket kabartma tozu, vanilya

Öncelikle sıvı malzemeleri (sıvıyağ, süt, tahin, pekmez) -hepsini- bir kapta karıştıralım ki hepsi birbiriyle özdeşleşsin. Yumurta ve şekeri çok iyi çırpalım (miksere gerek yok çatalla bile olur, öğrenci mutfağı ne de olsa:)) sıvı malzemeleri eklerken çırpmaya devam edelim, sonra kabartma tozu ve unu ekleyin (yavaşça kıvamını kontrol ederek ekleyin, yumurtaların boyutuna ya da kullandığınız bardağın ölçüsüne göre daha fazla ya da daha az kullanmanız gerekebilir). Akışkan bir kek hamuru elde edin.

unnamed

Buraya kadar aslında her şey sıradan, normal bir kek yapımı. Zor kısım fırın kullanmadan da kabarık ve çiğ olmayan bir kek elde etmek. Bunun için de yaklaşık 26-28 cm çapındaki yapışmaz bir tavayı yağlayın, tavanın altına üç kat folyo sarın.

10749540_10203748658531217_1756080034_n

Folyo, tavanın her yerine eşit derecede ısının yayılmasını ve kekin yanmadan pişmesini sağlayacaktır. Keki yağlanmış tavaya dökün, kapağını kapatın. Ocağın en büyük gözüne koyup, en kısık ayarda minimum 40 maksimum 60 dakika pişirin.

unnamed-2

İlk yarım saat kapağını açmayın ki düzgün kabarsın, kek sönmesin. 30-35 dakikadan sonra her 5 dakikada bir kürdan testi yaparak pişip pişmediğini kontrol edin [Cake-101 dersinde beginner olanlar için kürdan testi, kekin ortasına kürdan batırarak pişmişliği anlama yöntemidir. Eğer kürdan temiz çıkıyorsa kek pişmiştir, hamur izleri varsa keki fırındaki (pardon tavadaki:)) yolculuğuna biraz daha zaman verin.]. Kekin üstü kızarmayacağı için size pişmemiş görünebilir, buna aldanıp sakın çok fazla pişirmeyin, bu sefer alt kısmı yanabilir. Tecrübe konuşuyor, denedim yaktım 😀 Tavaya ve ocağa bağlı olarak pişme süresi değişebilir ama ortalama 45 dakikada kekimiz hazır oluyor. Tıpkı fırında pişenler gibi, burada da kek tamamen soğumadan tavadan ayırmaya çalışmıyoruz yoksa zaten bebek yastığı kıvamında yumuşacık bir kek olacağı için sıcakken ayırırsanız kek parçalanır. Kek soğuduktan sonra isterseniz bir spatula yardımıyla kenarlarından ayırıp ters çevirip ön yüzünü de tekrar pişirebilirsiniz tıpkı pancake gibi; ama kabarık kalın bir kek olacağı için çevirmekte zorlanabilirsiniz. Tamamen size kalmış, üst tarafı ayrıca pişirmediğimizde de çiğ kalmıyor zaten.

Not: Bu tarifi üretmemde ilham olan tahini ana vatanı taa Antalya’dan Ankara’ya üşenmeyip hediye getiren sınıf arkadaşım Egemen’e de teşekkürler 😀

Dipnot: Yemek yapmak çok güzel, kendi yaptığın yemeği yemek çok güzel ama onu sevdiklerinizle paylaşmak daha da güzel bu kısmı atlamayın 🙂

Daha da dipnot: Fotoğraflamada çok yeteneksiz olsam da, bu kadar anlattıktan sonra sonucu belirtmezsem olmaz galiba.

10807152_10203748658691221_2006478072_n

-Zeynep Alpsoy

Share this Post

Leave a Comment