Macar Mutfağı

IMG_2323Orta Avrupa’nın en özel ve çeşnili mutfaklarından birini anlatacağız bugün sizlere : Macar mutfağı. Aslında 150 yıllık Osmanlı geçmişleriyle bizlere yakın gelebilecek bir mutfak kültürleri var diyebiliriz. Yıllar içinde yaşadıkları Alman ve Rus kültürlerinin de izlerini barındıran doğunun ve batının tadını karıştırmış lezzetli ve övündükleri bir mutfakları var.

Macar mutfağı denince ilk akla gelecek olan baharat Paprika,yani acı biber. Acı biberle Osmanlı egemenliğindeyken tanışmalarına rağmen yemeklerinde kullanmayı hemen benimsemişler. Tatlıları dışında her yemeklerinde kullanıyorlar ancak her yemekleri acı olacak can yakacak diye düşünmeyin,bildiğimiz acı biber yerine tatlı paprika olarak kullanımı daha yaygın.

Macar mutfağının ilk akla gelen yemeklerinden : Gulaş Çorbası. Her yörenin kendine özgü bir gulaş çorbası olsa da otantik gulaş çorbasında sığır eti, patates,domates,kırmızı ve yeşil biber,soğan ve bol baharatla yapılıyor.  Ana yemek olarak da yanında Csipetke(çorba için küçük hamur parçası)servis ediliyor.

Mutfakta gulaş ve paprika dışında daha pek çok yemek var. Bunlardan bir başkası Halászlé(balık çorbası). Bu çorbayı da Macaristan’ın çeşitli bölgelerinde farklı şekilde hazırlandığını görebilirsiniz ancak ortak olarak kullanılan malzemeler : küçük balık,soğan, yeşil biber ve paprika.

Macar mutfağına Hopsburgların kazandırdığı bir sebze yemeği de főzeléks. Soğan haşlanmış ya da kızartışmış bezelye, taze fasulye, kabak ve mercimeğin sütlü bir sosla karıştırılmasıyla hazırlanıyor.
Paprikas Csirke(Tavuk Paprika) Macar mutfağının en popüler ve temsili yemeklerinden biri. Macar mutfağını karakterize eden her malzemeyi barındırıyor: Paprika, soğan, sarımsak, yeşil biber, domates ve ekşi krema.Üstelik yapımının da çok kolay olan bu yemek galuska(yahni ve et yemekleri için küçük hamur köftesi) ile servis ediliyor

10683410_10152736334304630_6895311210516147680_o

Gulaş(Fotoğraf:Esin Koyuncu)

Tatlı olarak da en popüler Macar tatlılarından biri Palacsintak ya da  palaçinka(krep).İçine dövülmüş ceviz ve toz şeker serpip ısıtarak yedikleri palaçinka’nın üzerine ise sıcak çikolata sosu dökülebiliyor.

Bir başka macar tatlısı da Kürtős kalács. Türkçe karşılığını tam da bulamadık ama şekerli, mayalı hamurdan merdanenin etrafına sarıp pişirerek kendine özgü şekli olan bir tatlı.Üzerine kakao, tarçın,vanilya da dökülerek çeşitlendirilebiliyor.

Köklü bir geçmişe ve birbirinden lezzetli ve doyurucu olan bu mutfağı bir gün deneme şansınız olursa sizler için şimdiden afiyet olsun-Jó étvágyat diyoruz.

Diğer Macar mutfağı yemekleri :

Töltött Káposzta Lahana dolması

Foie gras kaz ciğeri

Lecsó Macar usulü Ratatouille

Túrós csusza süzme peynirle yapılan bir tür makarna

 

Tatlıları :

Somlói galuska Macar cevizli keki

Túró gombóc ekşimik köfte

Szilvás gombóc  erik tatlısı

Dobos karamel ve çikolatalı kek

 

Zehra Hayırcı

Share this Post

Leave a Comment