Atölye: Sidra

Merhaba gastronomi sevenler,

Geçtiğimiz günlerde, değerli hocamız Çetin Göksu’yla beraber ODTÜ’nün Güneşköy’deki bahçesini ziyaret ettik. Burada hep beraber Türkiye’deki tek güneş serasını görme, organik sebze-meyve yetiştirme hakkında bilgi alma ve sidra yapımını öğrenme şansımız oldu.

Öncelikle Güneşköy hakkında biraz bilgi verelim. Güneşköy, Ankara’ya 60km uzaklıkta, Elmadağ’dan 10 km ilerde kurulmuş arazide, kerpiç kulübe, saman ev, bahçe, sera, üzüm bağı ve elma bahçesi bulunduran bir köydür. (Ayrıntılı bilgi için www.guneskoy.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.)

Sidra yapımına geçmeden önce size Güneş Serası hakkında biraz daha fazla bilgi vermek istiyoruz. Güneş Serası, güneş enerjisini en verimli şekilde kullanarak üretim yapmayı amaçlayan ekolojik, örnek bir sera projesidir. Seranın içine girdiğiniz zaman çok sıcak olduğunu hissediyorsunuz. İç Anadolu’nun zor iklim koşullarında bile verimli bir şekilde tarım yapmayı sağlamak için dışarıda hava 0 ºC derece olduğunda bile sera içi sıcaklık 20 ºC  derecede tutuluyor.

cilek-sera

Sidra yapımı :

Sidra, bilinen adıyla elma şırası, hazırlamak için öncelikle elmaları preslemek gerekiyor. Güneşköy’de presimiz olmadığından presi de kendimiz yaptık. Tahtalardan yaptığımız pres makinesini elmaların suyunu çıkarmak ve püreyi ayırmak için kullanıyoruz.

pres 3

Ardından kalan püreyi bir elekten geçiyoruz, böylece katı kısmıyla suyunu ayırmış oluyoruz. Daha ince bir elekle bastırarak veya tekrar presleyerek katı kısmının tekrar suyunu çıkarıyoruz. Bu pres işlemi çok daha fazla elma suyu elde etmemizi sağlıyor. Ardından elma suyunu hava almayacak bir şekilde şişeliyoruz. Bunun için en güzel yöntemse fıçılara koyup bekletmek. 2-3 hafta bekledikten sonra içime hazır hale geliyor ama ne kadar bekleteceğiniz biraz da zevk meselesi. İçimi çok rahat olan bu elma şırasını hepinize tavsiye ediyoruz.

Çetin hocamızdan Sidra’nın bardağa İspanyol usulü nasıl doldurulacağını da öğrendik. İşin sırrı şişeyi olabildiğince yukarı kaldırmakta. Şişenin ucu bardağa çarpmalı ki Sidra yeterince oksijen alabilsin. Biraz denge ve hedefleme gerektiriyor ama bu sayede içimi çok daha lezzetli oluyor. Onur ilk seferinde çok başarılı olmuştu 🙂

onur sidra şov

Bizi oraya götüren Çetin Göksu hocamıza tekrar teşekkür ederiz. Umarız hep birlikte bir Güneşköy gezisi yapar ve Sidra’yı hep birlikte yapma şansı buluruz.

Zehra Hayırcı

Title

Leave a Comment