Peynir Soslu Havuçlu Tarçınlı Kek

Geçtiğimiz günlerde Gıda Mühendisliği’ndeki mutfağımızda ikinci defa, bu sefer farklı tariflerle yapılan ”Firkan Şef’le Tatlı Atölyesi”nden ilk tarifler geldi. Tabii etkinliğe gidemeyen; ama peynir soslu havuçlu keke de içi giden Z.A durur mu, hemen girmiş mutfağa Issız Adam’ı kıskandıracak bir havuçlu kek yapmış. Her tarifi kendine özgü olan başarılı şefimiz Firkan Gülaydın’a hem atölye için hem de tariflerini bizimle paylaştığı için tekrar teşekkür ederiz :))

Kek malzemeleri:

  • 600 gram toz şeker
  • 6 yumurta
  • 375 gram un
  • 225 gram sıvı yağ
  • 7 gram tarçın
  • 7 gram haşhaş
  • 15 gram kabartma tozu
  • 150 gram kırık ceviz
  • 450 gram rende havuç

Öncelikle şeker ve yumurtaları köpürüp kabarana kadar iyice çırpıyoruz. Daha sonra ceviz ve havuç hariç tüm malzemeleri yumurtalı karışıma ekliyoruz. Hepsini beraber çırptıktan sonra en son ceviz ve havuçları ekleyip son bir kez karıştırıp önceden ısıtılmış 175 derecedeki fırında 25 dakika pişiriyoruz.

Sosu için:

  • 1 litre krema
  • 200 gram labne peynir
  • 200 gram pudra şekeri
  • 20 gram haşhaş

Tüm malzemeleri beraber köpürene kadar çırpıyoruz ve servis etmeden önce kekin üzerine döküyoruz.

1

Bundan sonrası tamamen doğaçlama gelişti, bu tarif atölye şartlarında yapıldığı için ben eve uyarlarken bazı değişiklikler yapmak durumunda kaldım. Örneğin; atölyede kullanılan geniş ve derin olmayan dikdörtgen fırın tepsisi yerine kek kalıbı kullanacağım için, bu kadar fazla hamur dar bir kalıba girince içi pişmez korkusuyla fırını 170 dereceye alıp önce 30 dakika, ardından kontrol edip pişmediğini anlayınca (kürdan testi) 20 dakika daha pişirdim. Kullandığınız kalıbı boyutuna ve derinliğine göre siz de kendi fırınınızın derecesiyle oynayabilirsiniz, bu tariften 3 litrelik bundt tipi kalpli kalıp ve 12’lik muffin tepsisini dolduracak kadar hamur çıktı. Yaklaşık 15 kişilik diyebiliriz. Tabii pişer pişmez sosunu yapmam beklenmeden o ufak muffinler yenilip yutuldu, bir tanesini sunum için zor ayırdım o ayrı 😀

2

Daha önce yaptığım havuçlu keklere ve anne sözüne dayanarak ben 600 yerine 400 gram şeker kullandım, isterseniz siz de artı eksi yapabilir veya hiç değiştirmeyebilirsiniz. Sonuçta herkesin damak tadı farklıdır, ve Arda Türkmen’in de dediği gibi:

”Mutfağınızda şef sizsiniz” 🙂

Daha sonra diğer malzemeleri yumurtalı karışıma eklerken tarçını biraz abarttım ben 7 gram yerine 2 yemek kaşığı kadar falan koydum galiba bi’ türlü yeterli gelmedi gözüme 😀 Bu da tamamen kişisel bir tercih olmakla beraber sizin keyfinize kalmış bir durum. Yalnız tarifte yaptığım en önemli değişiklik biraz da benim talihsizliğimden kaynaklandı, normalde huyum değildir bu kadar başarılı bir şeften tarif almışken değişiklik yapmaya çekinirdim; ama kullandığım undan, havuçtan ya da cevizden mi nereden kaynaklı bilmiyorum ama çok yoğun kıvamlı bir kek oldu, o halde fırına vermek içime sinmedi ben de yarım bardak sıvı yağ ve süt ekledim. Kıvamı içime sinince o haliyle fırına verdim neyse ki kötü bir sürprizle karşılaşmadım, çok radikal ve ‘kötü’ bir değişiklik yoktu.

Sosunu yaparken de önce 2 paket krema koydum, yani 400 ml. Daha sonra 1 paket labne peynir koydum, 200 gramlık olanlardan. Haşhaşı da göz kararı attım, 2 yemek kaşığı kadar sanırım. Şekeri yarım su bardağı koydum, ve bir limonun tamamını rendeleyip kabuklarını da kremaya attım. Hepsini birden kıvam alıncaya kadar çırpıp dolapta beklettim, servis ederken üzerine döktüm. Böyle de ailece çok sevip beğendiğimiz bir kek oldu kendileri^^

3

 

 

Sonrası bildiğiniz afiyet! 🙂

Zeynep Alpsoy

Leave a Comment