Atölye: Tapas

IMG_6809 (400 x 267)Bir başka atölyemizde Akdeniz’in sımsıcak mutfaklarından birine; İspanyol mutfağına konuk oluyoruz. Sıcak insanları, Akdeniz iklimi, lezzetli yemekleriyle: İspanya. (Çocuklar, bir ispanyol atasözü demiş ki “A beber y a tragar, que el mundo se va a acabar.” yani, ye, iç çünkü yarın dünyanın sonu gelecek – ya da öyle bir şeyler)

En başta hazırladığımız mönümüzü söyleyelim:
Ahtapot Tapa,
Patatas Bravas,
İspanyol omleti,
Paella,
Bruschetta

Öncelikle “Ahtapot Tapa“dan bahsetmek istiyorum.Tapa, İspanyol mutfağında “tapas” yediğimiz sıcak veya soğuk aperitiflere deniyor. Tapalar, İspanyol mutfağında büyük yer kaplıyor aslında ve siz de bu kadar çeşit arasında seçmekte zorlanıyorsunuz.

Gelelim “Ahtapot Tapa”ya Ahtapot, tam anlamıyla nankör bir yemek. Denizden çıktığı zamanki haliyle pişirdikten sonraki hali arasında çok fark oluyor ve ahtapot gerçekten küçük kalıyor. Sert bir eti olduğu için de uzun süre pişirmeniz gerekebiliyor. Ahtapot tapayı bu yüzden en başta hazırlamaya başladık ve haşlanmış, küp şeklinde kesilmiş patates sosuyla sunuma hazır hale getirdik.

Patatas Bravas
İspanya’da çok yaygın olarak tüketilen diğer bir tapa da: “Patatas Bravas”. Bunu hazırlamak oldukça kolay geldi bize üstelik. Haşlanmış ve küp şeklinde kesilmiş patatesleri özel sosuyla ya da mayonezle servis edebilirsiniz.

İspanyol omleti
İspanyol omleti, “Tortilla de Patatas”, lezzetli ve doyurucu bir omlet çeşidi. Bol baharat, mantar ve patatesle hazırlanıyor ve kısık ateşte pişirilmesi gerekiyor. Genelde omleti kahvaltıda yenen bir yemek olarak düşünebilirsiniz, ama İspanyol omleti her öğünde yenebiliyor. Hazırlarken ustalık gerektiren kısım da omleti tavada ters çevirmek!

Paella
“Paella”; safran, pirinç ve deniz ürünleriyle yapılan bir tür pilav.Deniz ürünleri dedik ama isterseniz içine kırmızı et, tavuk ya da sadece vejetaryen malzemeler koyup hazırlayabilirsiniz. Biz, Valensiya usulü paella yaptık ve içine deniz ürünleri ve sebze koyduk. Deniz ürünleriyle arası iyi olanların kesinlikle denemesi gereken bir lezzet.

Bruschetta
Şimdi, tapalar içerisinde en kolay hazırlayacağınız ve herkese hitap edecek bir İspanyol aperitifini anlatacağız: “Bruschetta”. Kızarmış ekmek + domates + fesleğen + mozerella peyniri + ve en önemlisi : zeytinyağı. İsterseniz çeşitli deniz ürünleri ve sebze de koyabileceğiniz gibi bu şekilde de hazırlayabilirsiniz.

Yemekleri yaparken hem İspanyol kültürüyle hem de restoranla ilgili geniş bir bilgiye sahip olduk. İspanya’daki her bölgenin kendine özgü yemeklerini öğrendik. Hazırlarken ve sunarken de eğlendik. İspanyol mutfağı denince Ankara’da Tapas mutlaka aklınızda olsun.

Tapas : Tunalı Hilmi Cad. No:87 Kavaklıdere (Tunalı Hilmi Cad.), Ankara

Zehra Hayırcı

Share this Post

Leave a Comment