Çikolata Nasıl Yapılır?

_DSC3047 (400 x 266)Bunu biliyor muydunuz?

Amerikan ve Rus uzay gemilerinde mutlaka çikolata bulunur.

Dünyanın her tarafından, her yaştan insanın kendilerini mutsuz hissettiklerinde imdatlarına yetişen, artık mutlulukla özdeşleşmiş, bu büyüleyici lezzet tabii ki çikolata. Biz de ODTÜ Gastronomi Topluluğu olarak sizlerle çikolata yapımını paylaşmaya, evde kendi çikolatanızı yapmanız için bilmeniz gereken sırları size vermeye karar verdik.

Kendi çikolatanızı yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler ise bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az! 150 g profesyonel çikolata yapmak için gereken malzemeler:

  • Kakao kitlesi (likörü) (75g)

  • Kakao yağı (45g)

  • Pudra Sekeri (30g)

  • Soya Lesitini (6g)

Yukarıdaki malzemelerin çoğu endüstriyel malzemeler oldukları için, marketlerde karşımıza çıkmıyor tabii ama eğer bu sizin özel ilgi alanınızsa gereken malzemeleri çeşitli internet alışveriş sitelerinden bulabilirsiniz.

Peki bu malzemeler nasıl çikolataya dönüşüyor?

Öncelikle kakao yağını direkt ateş üstünde değil ama fondu ısıtıcısı ile ya da benmari yöntemiyle eritiyoruz, daha sonra kakao kitlesini ekleyip onu da eritiyoruz, büyük parçaların tamamı eridiğinde pudra şekerini ve lesitini hazırladığımız karışıma ekliyoruz. Lesitin, çikolatanın içindeki bütün malzemelerin homojen bir şekilde birleşmesini ve saklanma sırasında çikolatanın yapısının korunmasını sağlıyor. Karışım hazırlandığında içinde paslanmaz çelikten bilyeler bulunan konçlama makinesinin kabına karışımımızı alıyoruz. Yine ben çikolata yapmak için hiçbir harcamadan kaçınmam, diyorsanız küçük üretimler için kullanılan konçlama makinelerini 1000$ civarına alabilirsiniz. Konçlama yapmamızın amacı ise erittiğimiz kakao yağı ve kakao kitlesinin pudra şekeri ve lesitin ile karışım pürüzsüz olana kadar, yüksek bir hızda (250 rpm) yaklaşık 1 saat karıştırılmasıdır. (Eğer hala okumaya devam ediyorsanız çok iyi yapıyorsunuz çünkü aşağıda bütün bu aletler olmadan da nasıl çikolata yapacağınızı anlatacağız 🙂 ) Konçlama yapıldıktan sonra ipeksi kıvamda olan pürüzsüz çikolatamızı alıyoruz. Sıcaklığının 48 derece olduğundan emin oluyoruz. Bu ölçümü herhangi bir mutfak termometresiyle yapabilirsiniz. Bu termometreleri de mutfak eşyası satan yerlerden ya da internetten temin edebilirsiniz. 48 derecede olan karışımımızın ⅔ unu tercihen mermer bir zemine boşaltıp bir spatula ile mermerin üzerine yayıp tekrar toplayarak 27 dereceye kadar soğutuyoruz. Daha sonra soğuyan çikolatayı, sıcak olan çikolataya ekleyip karıştırıyoruz. Bu karışımı da son olarak kalıplarımıza döküp katılaşmasını bekliyoruz. Ve böylece çikolatamız hazırlanmış oluyor!

_DSC3063 (400 x 266)Öyle büyük harcamalar yapmadan evde kendi çikolatanızı yapmak ise hiç de zor değil. Evde çikolatanızı yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler:

  • Kakao tozu (1 su bardağı)

  • Yağ (tereyağı ya da margarin) (yarım paket)

  • Bal (ya da pekmez ya da keçiboynuzu pekmezi) (½ su bardağı)

Yağı benmari usulü eritelim (sadece eritelim çok ısınıp yanmasın diye) eriyen yağı ocaktan alıp üzerine kakao tozu ve bal ya da tercih ettiğiniz başka bir tatlandırıcıyı (ama sıvı formda olacak toz halinde olmayacak ve de suyun içinde çözünmüş olmayacak) ekleyelim. Bu karışımı mutfak robotuna alıp tamamen homojen oluncaya kadar karıştıralım. Sonra da kalıplarımıza dökelim. İşte evde yapmak da bu kadar kolay! Belki üstte yazan yöntemdeki gibi ya da hazır aldığımız çikolatalar gibi olmayacak ama sizin eseriniz olacak! Afiyetle yiyin 🙂

Ayça Özcan

Title

Comments

Leave a Comment