Tadım: Alman Mutfağı

Tüm ODTÜ Gastronomi Topluluğu Üyeleri ve Takipçilerine Merhaba!

İlk tadım yazımızla başlıyoruz: Hepimize “Afiyet olsun” ya da “Guten Appetit”. Çünkü ilk tadım etkinliğimiz Alman Mutfağı üzerineydi.

Peki Alman Mutfağı deyince aklınıza ilk ne geliyor?

Mm donut?
-Belki.

Bira?
-Sanki olmadı bu.

Gelin bu geniş mutfağı biraz daha yakından tanıyalım. Kökeni eski Alman Demokratik Cumhuriyeti (Doğu Almanya) mutfağına dayanan bu mutfak, Batı Almanya (Almanya Federal Cumhuriyeti) mutfağının da katılmasıyla iyice büyümüştü.
IMG_4030 (350 x 233)Doğu Alman mutfağı genel olarak Doğu Avrupa ülkelerinden (Rus, Macar vb.) etkilenmişti. Bu ülkelere giden Doğu Almanyalılar ve bu ülkelerden Doğu Almanya’ya gelen göçmenler aracılığıyla yemek ve kültür alışverişi artmıştı. Batı Almanya mutfağı ise daha baharatlı yiyeceklere sahipti. Şarapla pişirme teknikleri yaygın olarak kullanılmaktaydı. II. Dünya Savaşı’ndan sonra göçlerle birlikte birçok yabancı yemek kültürü Alman mutfağına girmişti. Spaghetti ve pizza gibi İtalyan yemekleri Alman mutfağının temel besinlerinden olmuştu. Günümüzde ise Almanlar, yöresel mutfaklarını üç grupta toplamıştır : ”Thuringia, Saksonya ve Saxony-Anhalt”. Her ne kadar çoğu dünya mutfağını fast-food ele geçirmiş de olsa, Almanlar yaptıkları leziz meyveli ve hafif tatlılarıyla dünya mutfakları arasında farklı bir yer edinmiştir.

Biz de bu mutfağı merak ettik ve Goethe-Alman Kültür derneğini doldurduk. Biraz da orda neler yedik neler yaptık ondan bahsedelim:

Brezel

Almanya’da simite ‘brezel’ diyorlarmış. Aslında simit değil de simit görünümlü çubuk kraker demek daha doğru olur çünkü tadı çubuk krakerlere çok benziyordu. Ancak Bretzelleri yumuşak ve tatlı olarak da bulmak da mümkün. Geleneksel şekilleriyle ilgili pek çok efsane var. Bir efsaneye göre, Bretzel’i İtalyan bir rahip kilisedeki çocuklar dualarını ezberlediğinde ödül olarak veriyormuş. Bu yüzden şeklini dua eden ellere benzetmiş. [bretzel resmi]. Bir başka efsaneye göre, ölüme mahkum edilen bir fırıncıdan, cezasınının kaldırılması için, Güneş’i üçe bölmesini istemişler. Fırıncı da bir ekmek yapmış ve Güneş’e tutulduğunda üçe böldüğünü söylemiş. Bu yaratıcılığı kralın çok hoşuna gitmiş ve fırıncıyı serbest bırakmışlar.

Otlu Gauda peynirli sandiviç

Bu peynire sadece Alman peyniri dememek gerekiyor. Aslında bir Hollanda peyniri ama her yerde yapılabiliyor. Yağ oranı yüksek, yumuşak bir kaşar peyniri. Ayrıca sandviçlere pizzalara lezzet katıyor. Peyniri o kadar sevdik ki Alman Kültür’den çıkarken kendimizi peynir katologlarına bakarken bulduk.

Bienenstich

Bu sefer de ismi çok ilginç olan bir Alman tatlısından bahsedeceğiz  Bienenstich, yani “arı sokması”. İsmini, tatlının üzerindeki ballı kremalı kaplamadan alıyor. İçerisine vanilyalı puding koyularak hazırlanıyor.

Berliner

Alman tatlısı diyip Berliner’i denememek olmazdı. Berlin dışındaki her yerde böyle tanınıyor en azından. Berlin’de ise Pfannkuchen olarak biliniyor. İçerisine marmelat koyularak hazırlanan mayalı bir tatlı. Geleneksel halinde sadece marmelatla hazırlanıyormuş ama günümüzde vanilya dolgulusundan çikolata kaplamalı olanına kadar yapılan çeşitleri var. Tatlı seviyorsanız, şekerli hamuru ve içerisindeki marmelatıyla bu tatlı tam size göre!

Sözü açılmışken, Soğuk savaş sırasında Berlin’e verdiği desteği gösterme amaçlı “Ich bin ein Berliner” (Ben de bir Berlinliyim) diyerek, açlık sınırında yaşayan halkın çok büyük tepkisine sebep olmuş John Kennedy’nin bu gafını da hatırlatalım

Kirschtasche

Eee gelmişiz Alman Kültür Derneği’ne, bir yandan yiyip bir yandan Almancamızı geliştirmeye devam ediyoruz(?). Sıradaki tatlımız ise Kirschtasche: Vişne çantası anlamına geliyormuş. Berliner’den daha hafif bir tatlı. Ortasında vişne reçeli yerine elma olursa, Apfeltasche diyorlarmış.

Kirschstreusel

Gelelim, Bienenstisch’le birlikte, Goethe’nin en çok beğendiğimiz tatlısına. Üstünde yine vişne marmelatı olan bir tatlı bu sefer de ama, hem şekil vermesi daha zor göründü bize hem de lezzetini daha beğendik.

Pudingklunder

İçerisine vanilyalı puding üzerine de ananas koyularak yapılan bir başka Alman tatlısına geçiyoruz. Pudingklunder’in üzerine istediğiniz meyveyi koyabiliyorsunuz.

IMG_4032 (350 x 233)Mohnschnecke

Tekrar Almanca bilgimizi gözden geçirelim: Mohnschnecke: “haşhaşlı salyangoz!” Haşhaş, bal ve tarçınla yapılan çörek diyebiliriz. Haşhaş tadının ağır ve baskın olmaması bizden tam puan aldı.

Alman Kültür’ün ve oradaki kafeterya işletmelerinin sahibi Arif Abimizin kapıları da sizlere her zaman açık. Eğer siz de Alman damak zevkini öğrenmek isterseniz hepinizi Goethe’ye davet ediyor. Şimdiden afiyet olsun. Bir dahaki tadım etkinliğinde görüşmek üzere.

Zehra Hayırcı, Batuhan Öztürk

Title

Leave a Comment